»Močno računamo na mlado generacijo kmetov, da bodo izkoristili okvir skupne kmetijske politike, ki spodbuja in podpira prehod na okoljske in trajnostne kmetijske prakse.«
»Nova strategija poudarja trajnostno in večnamensko gospodarjenje z gozdovi ter poudarja vlogo gozdov in gozdarstva pri ohranjanju biotske raznovrstnosti, zmanjševanju vpliva podnebnih sprememb ter ohranjanju in razvoju podeželja.«
»Zelo smo hvaležni čebelarski zvezi za pobudo z medenim zajtrkom pred nekaj več kot desetletjem in da se je ta promocijski dan razvil v dan slovenske hrane. Danes z ministrom Ciglerjem Kraljem podpisujeva motivacijsko pismo za vse domove za starejše po Sloveniji, s katerim jih nagovarjamo, da ta dan slovenske hrane ne bi bil samo vsak tretji petek v novembru, ampak vsak dan.«
»Bolj kot katerekoli subvencije je pomembno, da damo priložnost slovenskim kmetov, to pa jim damo z nakupom njihovih izdelkov, zato sem zelo hvaležen za današnji dogodek ob dnevu slovenske hrane.«
»Zaradi zaprtja šol so ostale velike količine dobre, zdrave, lokalno pridelane hrane, ki je kmetje niso mogli prodati. Ob tem se še bolj zavedamo pomena te lokalne hrane in vseh posledic nakupovanja hrane pri lokalnih pridelovalcih.«
»Skupaj pozivava vse, naj bo dan slovenske hrane vsak dan, saj lahko samo skupaj pomagamo našim pridelovalcem in jim damo tisto dostojanstvo in veljavo, ki jim gre.«
»Prerazporeditev tveganja med vse deležnike, torej po celotni verigi. Da ne bodo samo kmetije tiste, ki bodo morale delovati pod najnižjimi prodajnimi cenami, medtem ko bodo vsi drugi povečevali svoje prihodke.«
»Kakovost življenja na podeželskih območjih je povezana z ohranjanjem kmetijske kulturne krajine in naravne dediščine ob ustrezni stopnji digitalizacije, mobilnosti, dostopnosti do javnih storitev in ustvarjanju delovnih mest.«
»Pametne vasi zato razumemo kot skupnosti na podeželju, ki uporabljajo inovativne rešitve za izboljšanje svoje odpornosti, pri čemer gradijo na lokalnih prednostih in priložnostih.«
»Naše poslanstvo ni nič manj kot spremeniti način življenja v trajnostni življenjski slog, v katerem smo v stiku z naravnim okoljem in pridelavo hrane ter živimo svoje življenje zavestno, s pomočjo pametne tehnologije, ki pomaga usmerjati naše vsakodnevno vedenje k zdravemu in trajnostnemu življenju.«
»Podatek, da se ena tretjina proizvedene hrane zavrže, moramo spremeniti, kar pomeni, da moramo spremeniti tudi sebe in družbene norme. V Sloveniji smo že pripravili strategijo za zmanjševanje izgub in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano, ki naslavlja celotno verigo in vključuje več sektorjev.«
»Predsedniku vlade smo poslali zahtevo, a se še ni odzval, prepričan pa sem, da se bo v kratkem. Danes smo sprejeli sklep, da bomo, če bomo naleteli na gluha ušesa, organizirali vsesplošni protest kmetov.«
»Kljub temu da je bilo v finančnem razrezu že zagotovljenih nekaj sredstev, ki nam jih je vlada namenila, pa smo danes ugotovili, da jih je bistveno premalo. Zato zahtevamo, da se sredstva ponovno razdelijo in se nam namenijo dodatna.«
»Treba je poiskati nove rešitve, kako preprečiti vplive kmetijstva tudi na podeželska območja. Ne nazadnje tudi kmetje, ki živimo na podeželskih območjih, si ravno tako želimo živeti na območju brez smradu, ropota in mrčesa.«