»Če se vsak malo iskreno spomni na leto 2019, kako je bilo, ko je šel v mesto, srečal prijatelje, se ustavil na stojnici. Smo bili najprej štirje, čez dvajset minut osem, čez eno uro že več kot deset ljudi za eno majhno mizo. V tem trenutku je to žal recept za katastrofo. Zato tudi pozivam, da vsi upoštevate pogoj PCT, nošenje mask – na sejmih je pravzaprav nemogoče vzdrževati razdaljo 1,5 metra, tako da so maske res nujno potrebne.«
»Ne pa da to stori v zadnjem trenutku, ko so že opravili potrebne nakupe in si povzročili stroške. Poleg tega pa so gostinci prepričani, da bi lahko, glede na to, da morajo biti sejmišča ograjena in se preverja PCT, s spoštovanjem sedeče postrežbe ali prodaje po principu 'take away' uspešno omejili tveganje za širjenje okužb.«
»Glede na situacijo, v kateri smo gostinci po več kot letu in pol prepovedi ter omejitev, in glede na slabo finančno situacijo gostincev je takšno odločanje popolnoma nesprejemljivo.«
»Mnenje strokovne skupine je, da stojnice, ki ponujajo hrano in pijačo, niso dovoljene, ker prihaja do stika z velikim številom ljudi in je povečana možnost, da pride do prenosa okužbe.«
»Glede prebolelih in cepljenih pa se količine podatkov in analiz zelo razlikujejo, zelo veliko je znano o učinkih cepljenja, neprimerljivo manj pa o prebolevnikih.«
»Mi smo v tem času postali zmerni in previdni optimisti. Seveda so številke lepe, ampak vemo, da je to ravnovesje med virusom, kroženjem in ponovno rastjo okužb zelo krhko.«
»Predvsem pa je treba upoštevati, da so podatki o prebolevnikih slabo obdelani, ker nekatere raziskave kažejo, da je verjetnost, da prebolevnik pride v bolnišnico, petkrat večja kot pri cepljenih.«