»Govedo je bilo ograjeno na malem izpustu, ki je bil zelo blaten, brez dostopa do vode in hrane, brez dostopa do hleva oziroma suhega ležišča. Živali so bile prekrite z blatom in veterinarsko neoskrbovane.«
»Star pregovor pravi, da več glav več ve. Sam pa pravim, da več rok na kmetiji tudi več naredi, zato bi se rad ob tej priložnosti zahvalil vsem svojim domačim, družini, prijateljem in sosedom, ki mi večkrat priskočijo na pomoč – doma, da je delo hitreje opravljeno, in tudi tokrat pri mojem sodelovanju v projektu IMK. Hvala pa tudi vsem vam, ki ste glasovali zame, in strokovni komisiji, ki ste v meni in mojih izdelkih prepoznali inovativnost.«
»Ključno je bilo, da sta inovativnost in razvoj kmetije izhajala iz srca mladega kmeta. Letošnji nagrajenec se je izkazal tudi z velikim potencialom za nadaljnji razvoj svoje kmetije, ki jo je ustvaril s trdim delom ob pomoči predane družine. Njegova premišljenost in inovativnost se izražata v tem, kako se mu je v zelo kratkem času uspelo prebiti na trg z vrhunskimi izdelki, ki jih ponuja v lastni trgovinici na kmetiji.«
»Prepričana sem, da kmetijstvo ni zaviralec sprememb, temveč ključni akter napredka in blaginje družbe, zato verjamem v vodilno vlogo kmetov in kmetic pri spremembah na bolje, iskanju trajnostnih rešitev in prilagoditev na posledice podnebnih sprememb. Te so čedalje bolj krute in vidno vplivajo na kakovost našega življenja in hrane.«
»Najprej mora ugotoviti vsa dejstva in okoliščine v zadevi in pridobiti dokaze o dejanjih zavezanke. Zato še ne moremo napovedati, kdaj bo odločitev sprejeta.«
»Če so živali jedle folijo in če bi gospa poklica veterinarja ter se posvetovala z njim, bi veterinar odredil sekcijo pri prvem in drugem poginu, preostale živali pa bi lahko rešila.«
»V letu 2020 in 2021 je vodil postopek pri isti zavezanki zaradi neoznačenosti goveda, v letu 2021 zaradi neprijavljenega dohodka iz dopolnilne dejavnosti, v letu 2021 in 2022 zaradi nenadzorovane paše ter še enkrat v letu 2002 zaradi neoznačenih živali.«
»Hrano namreč zaužijemo na treh energijskih ravneh: na fizični ravni nam hrana daje občutek sitosti – tu je v ospredju hrana prihodnosti, ki temelji na trajnostni – ekološki pridelavi in predelavi.«
»Na duhovni ravni pa se za hrano zahvalimo, saj smo vse bolj odvisni od narave, ki je naš vir življenja, zahvalimo se za hrano, ki je okusna, zdrava in kot taka odskočna deska za naše ustvarjalno delo in življenje.«
»Za delo kmeta sem se odločil, ker gre za zaokroženo stvar. Ker rad delam v naravi, sem samostojen in si dan razdelim po svoje. Seveda so tudi težki časi, a zame je gospodarjenje izziv, in sam se lahko odločim, v katero smer bom šel.«
»Na eni strani so zapuščene kmetije, saj mnogi spoznajo, da se denarno ne izide in da je delo pretežko. Na drugi strani pa so ljudje, ki bi radi začeli kmetovati. Ravno tu pri nas opažam, da je veliko mladih kmetov, ki zaganjajo nove projekte in začenjajo kmetovati.«
»To ga je vedno zelo zanimalo. Do kmetijstva ima drugačen pristop. O kmetiji piše tudi blog, česar do zdaj nismo počeli. Za mlade se mi zdi to krasen pristop in možnost, da nagovorijo stranke in vse, ki jih to zanima.«
»Najbolj smo povezani z Luko Koširjem in Jakobom Pintarjem, ki nama skozi pogovor pomagata izboljševati in iskati nove produkte. Ta dialog, kaj pričakujejo, tehnika obdelave, vse to je zelo pomembno.«
»Ne moremo živeti v državi, kjer bomo dovolili, da se bo dialog vodil na način, da bodo drugače misleči vdirali k drugim domov, pregledovali hladilnike in omare ter nato izražali nestrinjanje z vsebino, ki je notri.«